Kdy je vhodné řešit životní pojištění?

Životní pojištění vám kryje záda v případě nenadálých událostí, které zasáhnou nejen do vašeho života, ale i do vaší finanční situace. Ačkoliv by se mohlo zdát, že je životko pro většinu z nás samozřejmostí, mnohdy tomu tak nebývá. Lidé se na něj dívají rozporuplně a ti, kteří si jej chtějí sjednat, obvykle nevědí, kdy je ideální doba. Pojďme se podívat, proč a kdy je vhodné řešit životní pojištění?

Ve zkratce o životním pojištění

Životní pojištění slouží k zabezpečení rodiny a hrazení pravidelných výdajů v případě úrazu, závažného onemocnění či smrti pojištěné osoby. Toto pojištění je všeobecně určeno pro ekonomicky činné osoby, na nichž jsou závislé další osoby, a které platí úvěr či mají jiný závazek.


Pojištění rozlišujeme na rizikové, kapitálové a investiční, přičemž se liší rozdílnými podmínkami. Je tedy důležité vybrat si pojištění vhodné pro vás. Rizikové slouží pouze ke krytí pojistných rizik a je vypláceno, dojde-li k pojistné události. Investiční a kapitálové životní pojištění vám kromě toho umožňují i spoření.

Kdy řešit životní pojištění?

Většina lidí má sjednání životního pojištění spojené až s pořízením dětí nebo s hypotékou. Pokud však budete čekat až toto nastane, zvyšuje se riziko, že se mezitím u vás objeví nějaká zdravotní diagnóza či úraz. 

Při sjednání pojistky se pak samozřejmě o této nemoci pojišťovna dozví z lékařské zprávy. Pojištění vám již vůbec nemusí sjednat nebo vám jej dá do výluk, což způsobí, že v budoucnu nikdy nedostanete náhradu v případě potíží souvisejících s touto diagnózou.


Také věk je pro pojišťovnu důležitým činitelem, který poukazuje na rizikovost pojištěnce. Tedy starší osobu pojišťovna sice pojistí, ale mnohem dráž než mladého člověka. Z toho důvodu je lepší životní pojistku řešit co nejdříve. 

Pokud čekáte na “až” – až budou děti, až bude postavený dům, až bude hypotéka nebo dokonce až pocítím, že mi hrozí nějaké onemocnění, raději moc dlouho neváhejte. Životní pojištění by se vám mohlo výrazně prodražit.

Má pro vás životní pojištění smysl?

Jestliže se nemůžete stále rozhodnout, zda si životní pojištění sjednat či ne, zodpovězte si nejprve pár jednoduchých otázek.

  • Máte dostatečnou finanční rezervu, která by v případě vaší neschopnosti pokryla výdaje vaší rodiny na minimálně 6 měsíců?
    Pokud zde odpovíte ne, měli byste opravdu začít uvažovat o pojištění. To si nezřizují pouze skutečně bohatí lidé, kteří jsou schopni hradit nenadálé výdaje a velké sumy peněz ze svého a naráz.
  • Máte dluhy, splácíte hypotéku nebo jakékoliv jiné finanční břímě?
    Jestliže zde kývnete, že ano, zamyslete se, kdo by vaše úvěry splácel, pokud by se vám cokoliv stalo?
  • Jsou na vás závislé jiné osoby, ať již děti, manželka, rodiče?
    Jste-li v rodině ekonomicky činní a finančně ji zabezpečujete, pak by u vás mělo být životní pojištění samozřejmostí.
  • Plánujete s partnerkou/partnerem v nejbližších letech založit rodinu nebo si chcete sjednat hypoteční úvěr?
    Pokud ano, ani zde tedy není na co čekat. Jak jsme zmínili v článku výše, čím dříve si životní pojištění založíte, tím více se snižuje riziko, že před sjednáním se u vás objeví nějaká zdravotní choroba nebo úraz.

Pokud se vás týká aspoň jedna z otázek, pak určitě doporučujeme si životko sjednat. Nejen, že by životní pojištění nemělo chybět živitelům rodin, ale téměř všichni ekonomicky aktivní lidé, kteří plánují rodinu nebo mají rodinu, by o něm měli alespoň uvažovat.

Jak stanovit pojistnou částku?

Rozhodli jste se pro sjednání životního pojištění, ale nevíte, jak stanovit pojistnou částku? Velmi záleží, proti jakým rizikům se chcete pojistit.

Existují tři základní druhy rizik

  • Proti úrazu
  • Proti trvalé invaliditě 
  • Proti smrti

Nesnažte se své pojištění snížit na co nejnižší částku za cenu, že budete pojištěni například pouze na smrt následkem nemoci. Pokud byste totiž zemřeli při úrazu, pojišťovna by vám nezaplatila ani korunu.

Mohlo by Vás zajímat: DuoFinance.cz – finanční magazín, kterému můžete věřit.

Pojistnou částku pak stanovte podle výdajů a potřeb rodiny. Kromě příjmů a výdajů rodiny spočítejte také průměrné mimořádné výdaje, pasivní příjmy, finanční rezervu, ale také výši příjmu celé rodiny, pokud zemře živitel rodiny. Pokud by se tak stalo a vy neměli finanční rezervu, vždy si můžete narychlo půjčit a tím vyřešit aktuální finanční situaci. Nicméně vybírejte ze srovnávačů, kde vidíte, která půjčka by pro vás byla v dané chvíli ta nejlepší a samozřejmě jaké jsou podmínky. Více o krátkodobých půjčkách se dozvíte zde.

Berte v potaz též počet členů rodiny a zda se musíte starat o rodiče, jestli máte nezletilé děti, kolik stojí jejich studia apod. Vytvořte si jasný rozpočet, podle kterého se lépe zorientujete a nastavíte si ideální pojistnou částku.