Antioxidanty

Každý určitě již někdy slyšel pojem antioxidant. Ale k čemu slouží a proč jsou pro naše zdraví antioxidanty tak důležité? To se dozvíte v dnešním článku, kde zjistíte mimo jiné i to, z čeho antioxidanty získat a udržet si tak zdraví.

Co jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou životně důležité látky, které mají mnoho pozitivních přínosů pro lidské zdraví. Mohou to být vitamíny, minerály a enzymy. Jsou známé hlavně tím, že opravují tkáně a neutralizují volné radikály. Abychom pochopili, co to znamená a proč je to důležité, musíme si nejprve vysvětlit, co je to volný radikál.

Antioxidační účinky na volné radikály

Volné kyslíkové radikály jsou nestabilní molekuly s chybějícími elektrony. Mají tendenci si tyto elektrony doplňovat od ostatních molekul v těle. Agresivně na ně útočí a přebírají si je od nich. Chemikální výraz pro tento proces je oxidace a antioxidanty tomuto procesu zabraňují – proto se říká, že mají “antioxidační účinky”. Konkrétně tomu brání tak, že antioxidant poskytne svůj elektron volnému radikálu, a ten si jej pak nemusí brát z lidských buněk. Tím jej neutralizuje a ochrání imunitní systém.

Vznik volných radikálů

Ve zdravém těle jsou antioxidanty a volné radikály v rovnováze. Jenže pobytem ve znečištěném prostředí, konzumací nekvalitních a zpracovaných potravin, kouřením a užíváním alkoholu, vystavením se UV záření a dlouhodobým stresem se rovnováha naruší a začnou převažovat volné radikály. Tomuto stavu se říká tzv. “oxidační stres” a může během něj dojít k poškození důležitých molekul v buňkách. Oxidační stres vyžaduje větší přísun antioxidantů do těla. Bohužel v dnešní době není v našich silách se volným radikálům ubránit, a o to důležitější je si antioxidanty zajistit.

Konkrétní potraviny a látky podílející se na zvýšení počtu volných radikálů v těle jsou: železo, hořčík, měď a zinek a jakékoliv obecně nezdravé potraviny s obsahem toxinů a škodlivých látek – například strava bohatá na tuky a polynenasycené mastné kyseliny, karcinogeny, uzeniny a smažené pokrmy. Také strava chudá na vlákninu.

Celkem volné radikály souvisí se 60 různými nemocemi včetně:

  • Rakovina
  • Parkinsonova choroba
  • Alzheimerova choroba
  • Šedý zákal
  • Ateroskleróza
  • Deprese
  • Nemoci srdce a cév
  • Poruchy imunity
Antioxidanty
Fotka od marijana1
Jeden ze způsobů, jak do sebe antioxidanty dostat, jsou nápoje smoothies.

Pozitivní účinky antioxidantů na lidské zdraví

  • Neutralizace volných radikálů a ochrana imunitního systému
  • Zachycení toxických kovů v těle
    některé antioxidanty dokáží zachytit těžké kovy jako rtuť a arsen, a některé je dokáží dokonce vyprovodit ven z těla v moči.
  • Oprava poškozených molekul DNA
    – některé typy antioxidantů opravují ostatní molekuly tím, že jim darují atom vodíku. Včetně molekul DNA.
  • Zvýšení obranyschopnosti
  • Ochrana DNA
    – nejen opravovat, ale i “bránit vlastním tělem” – některé antioxidanty působí jako štít DNA před útoky volných radikálů.
  • Ničení rakovinných buňek
    – některé antioxidanty poskytují chemické látky, které zastavují růst rakoviny nebo dokonce rakovinné buňky ničí.
  • Oddalují stárnutí
    – odhaduje se, že jejich vysoká míra v naší stravě pravděpodobně přispívá k obecně vysoké délce života člověka
  • Snížení rizika výskytu rakoviny a dalších nemocí
    onemocnění srdce a cév, nemoci stáří…

Seznam antioxidantů

  • glutathion
  • flavonoidy
  • kyselina alfa-lipoová
  • CoQ10
  • resveratrol
  • karotenoidy
  • astaxanthin
  • a další

Spousta z výše jmenovaných antioxidantů je k dostání ve formě suplementů a doplňků stravy. Nicméně účinnější, než brát velké dávky jednoho typu antioxidantu, je konzumovat širokou paletu různých antioxidantů. A ačkoliv lze za antioxidant považovat například i vitamín C, nemá smysl ho do sebe sypat  v představě, že člověka spasí (navíc existuje i předávkování vitamínem C, kdy je člověku nevolno a může dojít k poškození červených krvinek a snížení cukru v krvi).

Výskyt antioxidantů v potravinách

Kromě suplementů a doplňků stravy najdete antioxidanty samozřejmě v přírodních potravinách. Nejsilnější přírodní antioxidanty jsou sice pro ČR exotické a ne úplně běžně dostupné, ale i mnoho tuzemských potravin má velkou antioxidační kapacitu (=účinnost)..

Nejsilnější přírodní antioxidanty

  • bobule acai
  • maqui berry
  • ostružiny, malinoostružiny, maliny
  • lékořice 
  • kurkuma
  • kopr, tymián, rozmarýn, dobromysl, máta
  • ořechy
  • kakaové boby
  • granátové jablko
  • černý rybíz
  • červené víno 
  • nať vojtěšky
  • pšeničná a ovesná tráva
  • grepová a vinná semínka

Ostatní přírodní antioxidanty

  • kvalitní hořká čokoláda
  • “černé ovoce” (aronie, černý bez, borůvky)
  • jahody
  • oregano
  • rostlinné oleje (především panenský olivový)
  • kustovnice (goji)
  • tmavá listová zelenina (kapusta, špenát, mangold, kadeřávek)
  • brokolice
  • červené zelí
  • česnek
  • fazole
  • koření
  • řepa
  • mrkev
  • organický zelený čaj
  • artyčoky

Měli bychom průběžně myslet na vyšší příjem antioxidantů a zařadit do jídelníčku uvedené potraviny. Všeobecně jsou antioxidanty obsaženy ve vitamínech C, E a A, dále v selenu, luteinu a lykopenu.

Fytochemikálie

Slyšeli jste někdy o fytochemikáliích? Někdy jsou označované jako rostlinné pigmenty nebo rostlinná barviva a některé z nich patří k nejsilnějším antioxidantům. Rostlinné pigmenty se bohatě vyskytují v rostlinné stravě a najdeme je skoro v každém ovoci a zelenině.

Bobule acai bývají pokládány za nejsilnější antioxidant na světě.
Fotka od Markus Tries

Zdroje:
exoticherbs.cz
www.bezpecnostpotravin.cz
veganskaspolecnost.cz/vyziva/antioxidanty/
www.tantumfamily.cz/nejvetsi-myty-o-vitaminu-c/