Bezlepkové mouky pro vánoční pečení

Voňavé vanilkové rohlíčky, křupavé perníčky či sladké kokosky – cukroví k Vánocům zkrátka patří. Co když ale máte doma bezlepkáře nebo chcete prostě jen mlsat zdravěji? V takových situacích se nabízí bezlepkové mouky, které poslouží jako alternativa klasické bílé mouky. Jen je potřeba zvolit správný druh bezlepkové mouky na pečení konkrétního cukroví.

Vánoční pečení bez lepku

Pečení vánočního cukroví neodmyslitelně patří k oslavám Vánoc. Jenže základem většiny receptů je těsto uhnětené z bílé mouky. A ta je pro celiaky tabu. Takže co dělat, pokud chcete péct vánoční cukroví bez lepku? Vsaďte na bezlepkové mouky.


Bezlepková mouka může být buď luštěninová (cizrnová, čočková), ze semínek (konopná, lněná, slunečnicová) nebo třeba oříšková (kokosová, mandlová, kaštanová). Jednotlivé druhy mouk se liší svým složením a hlavně tím, jak se s nimi pracuje a na jaké druhy cukroví jsou vhodné.

pečení na vánoce

Proč péct na Vánoce bez lepku

Bezlepkové mouky mají ovšem několik vlastností společných. Hlavním benefitem je to, že zbytečně nezatěžují trávení. Proto jsou tak populární i v domácnostech lidí, kteří netrpí nesnášenlivostí lepku.

Obsahují vysoký podíl vlákniny, proto vás bezlepkové cukroví rychleji zasytí a sníte méně kousků. V neposlední řadě obsahují hodně bílkovin, minerálů a vitamínů. Sacharidů v nich najdete naopak dost málo, takže jsou ideální při dietách. Z výše uvedeného vyplývá, že i když nemáte bezlepkovou dietu, odlehčením jídelníčku a výměnou klasické mouky za bezlepkovou svému tělu hodně prospějete.


A určitě se nemusíte bát, že by snad cukroví nebylo dobré – naopak, pokud zkombinujete několik aromatických druhů mouk (např. lněnou a cizrnovou), výsledek bude chuťově naprosto unikátní. Přidáním mletých oříšků nebo obalením v čokoládě pak můžete cukroví ještě vyšperkovat.

Tipy na pečení bezlepkového cukroví

Počítejte s tím, že bezlepkové mouky se chovají úplně jinak než klasická bílá mouka. S tou se výborně pracuje, neboť lepek dodává těstu na pružnosti, vláčnosti a soudržnosti. Mouky bez lepku jsou tedy logicky drobivější a hůře drží tvar. Rozhodně to ale neznamená, že z nich nepřipravíte krásné rohlíčky. Jen si musíte osvojit pár pravidel.

  • Bezlepkové těsto je nutné vždy opravdu důkladně propracovat, aby se všechny složky dobře propojily.
  • Pokud se těsto hodně drolí, neváhejte přidat víc tekutin (mléko, vodu či vajíčka). Bezlepkové mouky opravdu hodně sají.
  • Pracujte vždy raději s menším dílkem těsta a nesnažte se ho válet na příliš tenké plátky, protože je velmi křehké.
  • Část mouky můžete v receptu nahradit najemno mletými oříšky.
  • Jako alternativu másla nebo jiných olejů můžete použít kokosový olej na pečení. Dodá cukroví skvělou chuť.
vánoční cukroví

Bezlepkové mouky podle druhů cukroví

Jednotlivé mouky bez lepku se navzájem liší obsahem vitamínů, vlákniny a bílkovin. Od toho se odvíjí i jejich vlastnosti a využití. V mnoha receptech tak narazíte na to, že se v různých poměrech kombinují. Tím je dosaženo optimální konzistence těsta a lepšího výsledku pečení.

Některé mouky se dají použít na pečení téměř všech druhů klasického vánočního cukroví (např. sezamová), jiné jsou zase výborné na raw cukroví typu kokosové kuličky (rozhodně kokosová mouka).

Bezlepkové mouky na pečení

Při přípravě většiny těst na tradiční vánoční cukroví určitě neuděláte chybu se sezamovou, pohankovou nebo rýžovou moukou. Jen se připravte na to, že se bude těsto drobit a budete si s ním muset trochu vyhrát.

Zajímavou alternativou může být cizrnová mouka, která dodá cukroví hodně výživných látek a vlákninu. Při přípravě se nenechte odradit zvláštní vůní těsta – jakmile se cukroví upeče, bude pryč a vy ucítíte jen jemnou vůni oříšků. Luštěninové mouky jsou také ideální na pečení vánočních sušenek typu cookies a na linecké cukroví.

Tapioková mouka má tendenci při pečení hodně zvětšovat svůj objem, proto si dobře rozmyslete, zda ji do těsta na cukroví použijete. Dobrou službu udělá např. ve vanilkových rohlíčcích, kde se obvykle kombinuje s rýžovou moukou.

Kaštanová mouka má velice zajímavou nasládlou chuť, která dobře vynikne v kakaových pracnách (medvědí tlapy). Samozřejmě ji můžete použít i do jiného cukroví, u kterého chcete trochu ozvláštnit chuť.

Tip: Pokud se vám upečené bezlepkové cukroví poláme, nevěšte hlavu! Rozlámané cukroví můžete smíchat s oříšky, kakaem a rozpuštěným máslem. Ze směsi pak vytvarujte kuličky a obalte je podle chuti v kokosu či mletých oříšcích.

Bezlepkové mouky na raw cukroví

Mezi moukami bez lepku na nepečené cukroví vede bezpochyby kokosová. Získává se jemným namletím usušené kokosové dužiny. Kokosová mouka má přirozeně nasládlou chuť, takže můžete při pečení ubrat na cukru. Velmi dobře chutná v kombinaci s oříšky (mandlemi, vlašskými nebo třeba kešu), strouhaným kokosem a čokoládou.

Z kokosové mouky můžete vytvořit např. kokosové kuličky s čokoládou, domácí „raffaelo”, ořechové kuličky nebo kokosové tyčinky.


Zdroje:
apetitonline.cz
spolu-bez-lepku.cz
tasteofhome.com