Jak vybrat pánev

Ať už jste profesionální kuchař nebo si doma uděláte nanejvýš volské oko, je jasné, že pánev potřebujete. Bez této všestranné pomůcky na smažení, zapékání, dušení, grilování, se žádná kuchyně neobejde. Vhodná pánev může ušetřit spoustu práce a zklamání. Podle čeho ji vybrat?

Fotka od Markus Luiga

Metodika výběru pánve má následující posloupnost:

  1. Velikost pánve – pro kolik lidí budete vařit?
  2. Účel pánve –  na co ji budete používat?
    1. Má být univerzální, nebo zaměřená na přípravu konkrétního pokrmu?
    2. Jaký materiál se vám hodí? Odolný, nepřilnavý, lehký, těžký?
    3. Ostatní vlastnosti – bude se pánev používat v troubě? Je pro vás důležitá žáruvzdorná rukojeť?

Velikost pánve

Nejmenší pánve na trhu mají 14 cm v průměru. Pokud žijete sami a potřebujete si osmažit jeden plátek masa, stačí to. Pro 1-2 člennou domácnost stačí průměr 20-24 cm.

Průměr 26-30 cm už je “rodinná pánev“, na které lze připravit jídlo až pro 4 osoby, na pánev se tedy vejdou asi 4 plátky masa. Pro ještě větší domácnost nebo restaurační zařízení se hodí největší průměry (až do 40 cm), ale je nutné počítat s větší váhou a horší manipulací.

Účel pánve

Klasické nebo také univerzální pánve jsou vhodné na smažení či restování masa i zeleniny. Sehnat se dají v různých tvarech, nicméně nejpoužívanější jsou kulaté pánve s důraznou hloubkou, ve kterých se dá připravit i omáčka. Prodávají se občas zároveň i s pokličkou, která je vhodná například na přípravu dušené zeleniny.

Při výběru univerzální pánve jde především o větší průměr, dobrou životnost a nepřilnavost povrchu. 

Teoreticky lze jakýkoliv pokrm s menšími obtížemi připravit na téměř jakékoliv pánvi. Ale proč si stěžovat život? Speciální pánve práci usnadňují. Pokud rádi grilujete, děláte palačinky nebo lívance, oceníte pánve zaměřené právě pro tento jediný účel. Může to být i pánev na volská oka, na nudle nebo pánev na cesty.

https://images.pexels.com/photos/3785718/pexels-photo-3785718.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940

Dostatečně hluboká a široká pánev najde všestrannější použití.

Grilovací pánev

Pánve na grilování bývají z oceli a železa a jsou masivní, přilnavé, mají vroubkovaný povrch a rozvádí teplo rovnoměrně po celém dně. Používají se k přípravě steaků, grilované zeleniny, sýru a dalšího. Většinou mají čtvercový tvar.

Pánev na lívance

Mají dno rozdělené do 4-7 jednotlivých ok, ve kterých se jednoduše připraví lívance, bramboráčky a volská oka. Je to tedy i ideální pánev na vajíčka. Těsto či vajíčka se velice snadno dávkují.

Pánev na palačinky

Palačinkové pánve jsou uzpůsobeny k přípravě palačinek, ale jde na nich připravovat i lívance, bramboráky, omelety a další placky. Mají nízké okraje, ploché dno a nepřilnavý povrch.  Palačinky se na nich jednoduše obrací.

Pánve WOK

Pánve WOK jsou vyduté s vysokými stěnami a jejich smyslem je zahřívat nejen dno, ale i stěny pánve. Dá se na nich restovat, smažit i vařit, ale jsou určeny především k přípravě asijských pokrmů (včetně nudlí). Ideální využití je s plynovými hořáky WOK s dvojitým nebo trojitým plamenem.

Elektrické pánve

Elektrické pánve jsou alternativou klasických remosek (pečících pánví) a výborně se hodí pro ty, kdo potřebují vařit na cestách, v karavanu nebo z jiného důvodu nemají přístup ke klasické kuchyni. Stačí jen elektrická zásuvka a pomocí jednoduché regulace teploty jde snadno připravit všechny běžné typy jídel.

Dobré je zvážit zakoupení celé sady pánví. V dlouhodobém horizontu se to totiž vyplatí – tím, že se pánve budou používat pro svůj specifický účel, je šetříte (a ony na oplátku šetří vaši práci v kuchyni).

WOK pánve
Pánve WOK jsou čím dál víc populárnější.
Fotka od Markus Distelrath

Materiály pánví

Univerzální i speciálně zaměřené pánve se nabízí v mnoha materiálech. Pokud například hledáte steakovou pánev, jde vám o tepelnou vodivost, nepřilnavost a absenci plastových komponentů kvůli použití v troubě (což už záleží na konkrétním výrobku). Ideální by byla kupříkladu pánev z litiny (nebo také grilovací pánev). Pokud hodláte vařit zdravě, potřebujete pánev bez oleje – čili keramickou, kameninovou, titanovou či mramorovou pánev. Pánev na smažení se musí dobře čistit, být odolná a dobře vést teplo – co třeba litinová? Máte indukční vařič? Dejte si pozor, abyste pořídili indukční pánev. Všeobecně se upřednostňují pánve s nepřilnavým povrchem.


Ocelová/železná pánev
+ Velice odolná
+ Postupem času se zlepšuje nepřilnavost povrchu
Nesmí se mýt v myčce
Průměrné tepelné vlastnosti

Hliníková pánev
+Poměr cena/výkon
+Dělají se i hliníkové pánve s nepřilnavým povrchem
+ Lehká
Časem může kvůli vyšším teplotám dojít k deformaci dna
Pro indukci musí mít uzpůsobené dno

Teflonová pánev
+ Nepřilnavý povrchMéně odolná proti poškrábání
Při vaření na vysoké teplotě (250 °C) dochází k úniku škodlivých látek (pro andulky i smrtelných)

Keramická pánev
+ Vhodná na přípravu zdravých jídel bez tuku
+ Odolná proti poškrábání
Pouze pro nízké teploty a pomalý ohřev

Nerezová pánev
+ Odolná
+ Dobře vede teplo
Velká váha
Bez dostatku oleje se snadno připálí

Titanová pánev
+ Odolná
+ Nepřilnavá
+ Snadno se čistí
Vysoká cena

Kameninová/mramorová pánev
+ Nepřilnavá
+ Snadno se čistí
+ Přírodní příprava jídla bez tuku
Při poškrábání kovovým náčiním ztrácí přilnavost, používá se pouze dřevěné nebo plastové
Těžší

Litinová pánev
+ Odolná
+ Časem se zlepšuje nepřilnavost
+ Rovnoměrné a předvídatelné zahřívání
Těžká
Přilnavá
Nelze mýt v myčce

Smaltovaná pánev
+ Výhody litiny
+ Ihned nepřilnavá
+ Může se mýt v myčce
+ Dlouhá životnost
+Snadno se čistí
– Větší váha
Vyšší cena

Měděná pánev
+ Skvěle vede teplo (ne na indukci)
+ Nejrychleji reagují na změnu teploty
+ Vaření je rychlé a úsporné
+ Luxusní vzhled
– Velmi vysoká cena
Nesmí se mýt v myčce
– Vhodný je i speciální čistící prostředek

Ostatní vlastnosti

Existují i další vlastnosti pánví, na které by člověk mohl zapomenout a zpětně nákupu litovat.

  1. Pánev s poklicí – budete chtít dusit? Tak to určitě budete chtít pořídit pánev s pokličkou. Nebo minimálně takovou, na kterou je poklici jednoduché dokoupit.
  2. Pánev do trouby – pánve s plastovými komponenty není možné dávat do trouby. Zamyslete se, jestli to pro vás nebude problém.
  3. Žáruvzdorná rukojeť – pokud vám je nepříjemné horko sálající z rukojeti, zaměřte se na pánev s žáruvzdornou rukojetí.

Důležitá vlastnost pánve může být i její snadná údržba.

3 tipy, jak vyčistit připálenou pánev

Na závěr si dovolíme pár bonusových tipů, jak bez pořízení přípravků a zbytečné chemie vyčistit pánev zvenku i uvnitř:

  1. Ocet a soda bikarbona – účinek octu, který je sám o sobě vynikajícím čistícím prostředkem, soda bikarbona znásobí a tato agresivní dvojkombinace vyčistí pánev zespodu i uvnitř.
  2. Kola – někteří odborníci tvrdí, že kolu by měl člověk vyřadit z jídelníčku a začít ji používat jako čistící prostředek. Kolu stačí nalít do ještě žhavé pánve a nechat 15 minut působit. Po vylití by pánev měla být znatelně čistší.
  3. Kečup – překvapivého účinku se dočkáte, když nanesete kečup zespodu pánve a rozetřete. Necháte jej 10 minut odstát a následně ještě důsledně vydrhnete houbičkou. Skvrny (i když ne nutně stoprocentně) zmizí.

Zdroje:
www.dtest.cz
www.pottenpannen.cz/
www.alza.cz/jak-vybrat-panev