Kvalitní kuchyňské nože promění vaření v zábavu. Důležitou roli hraje materiál, cena i velikost

Kuchyňské nože patří do kategorie věcí, které pořídíte za stovku i pár tisíc. A ruku na srdce, ty ze supermarketu nebudou to pravé ořechové. Raději zainvestujte a poohlédněte se po kvalitnější variantě. S výběrem ideálního kuchyňského nože vám poradíme.

Zohledněte účel i materiál nože

Nejprve si ujasněte, na co nůž potřebujete. Mezi základní druhy nožů patří:


  • šéfkuchařské
  • vykosťovací
  • filetovací
  • na chléb a pečivo
  • steakové
  • na sýry nebo uzeniny
  • cukrářské
  • na zeleninu
  • loupací
  • na bylinky a koření
  • barmanské
  • na máslo
  • sekáčky na maso

Ocelové nože jednoduše nabrousíte

Většina nožů se vyrábí z nerezové oceli. Jsou oblíbené pro své vlastnosti – nezlomí se a v šuplíku vám nezreznou. Nůž z oceli navíc rychle přiostříte ocílkou nebo brouskem.

Pamatujte – čím je ocel tvrdší, tím je křehčí. Krájením na kamenném prkénku nebo mytím v myčce se může vylomit zub z čepele nože.

Keramické nože – ideální pomocník na porcování zeleniny

Nože z keramiky zůstanou perfektně ostré i několik let bez jediného nabroušení. Jsou však extrémně křehké – tvrdé pečivo nůž zlomí, pád z kuchyňské linky jakbysmet.


Výhodou je, že si ostrá čepel keramického nože hravě poradí s měkkými přezrálými rajčaty i staršími jablky.

Nože si vyzkoušejte a prověřte

Pokud máte možnost, nože si před koupí osahejte v kamenné prodejně. Ověříte si jejich velikost – jeden nůž padne do ruky drobné ženy jinak než vousatému urostlému šéfkuchaři z hospody na konci ulice.

Podívejte se také na recenze nožů na Heurece nebo Googlu. Ačkoli zní reklamní sdělení přesvědčivě, reálné zkušenosti zákazníků odhalí všechny případné nedostatky.

Dobrý kuchyňský nůž pořídíte i za pár stovek, za opravdu profesionální nástroj necháte klidně několik tisíc. Avšak vysoká cena nemusí hned znamenat nejvyšší kvalitu. Vždy porovnejte podíl ruční práce, druh materiálu a formu výbrusu ostří.

S brusným kamenem budou vaše nože ostré jako břitva

Jak se nože správně brousí? Ideálně u odborníka. V domácích podmínkách doporučujeme naolejovaný a namočený brusný kámen. Při broušení je důležité dodržet správný úhel – pokud se vám to nedaří, použijte speciální svorku. Ta při pohybu nože po kameni zajistí konstantní úhel. S trochou cviku to hravě zvládnete.

Vybrat správný kuchyňský nůž není alchymie. Pokud ale stále tápete, zeptejte se přátel nebo kamaráda kuchaře. Z vlastní zkušenosti vám doporučí takové nože, které vydrží roky.