Nejlepší recepty na gril. Budou se vám sbíhat sliny!

Grilování patří mezi nejoblíbenější letní kratochvíle, avšak grilovat se dá prakticky kdykoliv. Ať už tedy zrovna venku svítí sluníčko, nebo naopak počasí moc nepřeje, tak jedno potěší vždycky – a to sice výtečné jídlo z grilu. A právě tipy na ty vůbec nejlepší recepty na gril najdete na následujících řádcích. 

Všechny recepty jsou přitom psány s láskou, aby obsahovaly skutečně vše důležité pro jejich přípravu. Stejně tak je myšleno i na jejich jednoduchost, aby je snadno dokázal připravit každý. To všechno jsou důvody, proč se zakousnout do čtení tohoto článku!   


Nejkřupavější grilované kuře 

Máte-li připravenou zahradu na grilování, tak už chybí jenom jediné – ten nejlepší recept na grilované kuře.

Co budete potřebovat? 

  • půl šálku javorového sirupu 
  • čtvrt šálku sójové omáčky 
  • 3 lžíce olivového oleje 
  • 1 mletou šalotku
  • 2 lžičky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • sůl a černý pepř  
  • 6 kuřecích prsíček bez kostí a kůže 

Jaký je postup přípravy? 


  1. V malé misce smíchejte sójovou omáčku, javorový sirup, 2 lžíce olivového oleje, citrónovou šťávu. Přidejte šalotku, rozmarýn a česnek. Dochuťte pepřem a solí dle libosti. 
  2. Do grilovacího sáčku vložte kuřecí prsa s javorovým sirupem a marinujte je po dobu alespoň 30 minut.
  3. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.   
  4. Potřete kuře lžící olivového oleje a opět dochuťte solí nebo pepřem dle libosti.  
  5. Dejte kuře na gril a grilujte jej za občasného obracení přibližně 10 minut, dokud není propečené (vnitřní teplota by měla být alespoň 75 stupňů). 
  6. Po vytažení z grilu ozdobte kuře rozmarýnem a můžete podávat! 

Náročnost: střední 

Počet porcí:

Celková doba přípravy: 55 minut 

grilované kuře

Špíz s rajčaty a gnocchi 

Ačkoliv se může zdát, že grilování rozhodně není zdravou záležitostí, tak opak může být pravdou, neboť existují i chutné zdravé recepty – a právě jedním z nejlepších je špíz s rajčaty a gnocchi.  

Co budete potřebovat? 

  • 300 gramů noků  
  • 200 gramů rajčat 
  • vepřové, kuřecí či hovězí maso na špíz
  • čerstvou petrželku
  • čerstvou bazalku
  • půl šálku olivového oleje
  • kapary (cca 2 lžičky)
  • 2 filety z ančoviček
  • 1 lžíci citrónové šťávy  
  • stroužek česneku  
  • nakrájené plátky červené cibule
  • sůl, černý pepř  

Jaký je postup přípravy? 

  1. Začněte přípravou omáčky. Do kuchyňského robota přidejte citronovou šťávu, olej, kapary, ančovičky, bazalku, petržel a česnek.  
  2. Poté mixujte až do té doby, než výsledná směs bude hladká. Dochuťte solí a uložte omáčku do ledničky. 
  3. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu a mezitím na špízy navlékněte maso (to je ideální 10 minut předvařit), noky, rajčata potřená olivovým olejem a cibuli. Opět vše dochuťte dle libosti. 
  4. Grilujte 7 až 8 minut do té doby, než noky nezačnou hnědnout a rajčata nezískají vrásčitou strukturu. Nezapomeňte na otočení špízu v polovině. 
  5. Špíz přendejte na talíř, pokapejte připravenou omáčkou a podávejte.  

Náročnost: jednoduchá 

Počet porcí: 4-6 

Celková doba přípravy: 30 minut 

Grilování je sice královskou disciplínou letního vaření, ale co dělat, když počasí nepřeje nebo nemáte dostatek prostoru pro tradiční gril? Zde přichází na scénu konvektomat, který umožňuje připravit některé grilovací recepty i v kuchyni. Konvektomat nabízí dokonalou kontrolu teploty a proudění horkého vzduchu, což zajišťuje rovnoměrné propečení a zachování šťavnatosti masa.

Grilovaná cuketa s bylinkami a česnekem 

Ve výčtu obsahujícím ty nejlepší recepty na gril nesmí pochopitelně chybět ani bezmasá alternativa pro vegetariány. Grilování není jenom o mase – a výtečná grilovaná cuketa s bylinkami a česnekem toho je jasným důkazem.  

Co budete potřebovat? 

  • 2 středně velké cukety nakrájené diagonálně na 1-2 centimetrů silné plátky 
  • 1 žlutou cuketu nakrájenou diagonálně na plátky o tloušťce 1-2 centimetry 
  • 4 lžíce olivového oleje 
  • čtvrt šálku mleté šalotky 
  • 2 stroužky mletého česneku 
  • 2 lžíce rozmarýnu 
  • 2 lžíce petrželové natě 
  • sůl a černý pepř 

Jaký je postup přípravy? 

  1. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu. 
  2. V malé misce smíchejte a rozšlehejte 3 lžíce olivového oleje, šalotku, česnek, rozmarýn a petržel. Dochuťte solí a pepřem a výslednou směs dejte odležet. 
  3. Nakrájené cukety potřete zbývající lžící olivového oleje a opět přidejte sůl a pepř podle potřeby. 
  4. Vložte cukety na gril a grilujte je do té doby, než nezačnou měknout a hnědnout. To by mělo trvat přibližně 2 minuty z každé strany. 
  5. Pokapejte vše předpřipravenou směsí a můžete podávat.  

Náročnost: velmi jednoduchá 

Počet porcí:

Celková doba přípravy: 25 minut 

Pevně věříme, že jsme těmito řádky potěšili vaše chuťové buňky a že některý z těchto receptů na gril se třeba stane součástí vaší příští grilovačky na útulné terase. A na čem vůbec připravit ty nejlepší recepty na gril? Abychom vám pomohli s výběrem toho nejvhodnějšího grilu, tak jsme si pro vás připravili článek, jak vybrat gril