Obsah článku
Grilování patří mezi nejoblíbenější letní kratochvíle, avšak grilovat se dá prakticky kdykoliv. Ať už tedy zrovna venku svítí sluníčko, nebo naopak počasí moc nepřeje, tak jedno potěší vždycky – a to sice výtečné jídlo z grilu. A právě tipy na ty vůbec nejlepší recepty na gril najdete na následujících řádcích.
Všechny recepty jsou přitom psány s láskou, aby obsahovaly skutečně vše důležité pro jejich přípravu. Stejně tak je myšleno i na jejich jednoduchost, aby je snadno dokázal připravit každý. To všechno jsou důvody, proč se zakousnout do čtení tohoto článku!
Nejkřupavější grilované kuře
Máte-li připravenou zahradu na grilování, tak už chybí jenom jediné – ten nejlepší recept na grilované kuře.
Co budete potřebovat?
- půl šálku javorového sirupu
- čtvrt šálku sójové omáčky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 mletou šalotku
- 2 lžičky čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 3 nasekané stroužky česneku
- sůl a černý pepř
- 6 kuřecích prsíček bez kostí a kůže
Jaký je postup přípravy?
- V malé misce smíchejte sójovou omáčku, javorový sirup, 2 lžíce olivového oleje, citrónovou šťávu. Přidejte šalotku, rozmarýn a česnek. Dochuťte pepřem a solí dle libosti.
- Do grilovacího sáčku vložte kuřecí prsa s javorovým sirupem a marinujte je po dobu alespoň 30 minut.
- Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
- Potřete kuře lžící olivového oleje a opět dochuťte solí nebo pepřem dle libosti.
- Dejte kuře na gril a grilujte jej za občasného obracení přibližně 10 minut, dokud není propečené (vnitřní teplota by měla být alespoň 75 stupňů).
- Po vytažení z grilu ozdobte kuře rozmarýnem a můžete podávat!
Náročnost: střední
Počet porcí: 6
Celková doba přípravy: 55 minut
Špíz s rajčaty a gnocchi
Ačkoliv se může zdát, že grilování rozhodně není zdravou záležitostí, tak opak může být pravdou, neboť existují i chutné zdravé recepty – a právě jedním z nejlepších je špíz s rajčaty a gnocchi.
Co budete potřebovat?
- 300 gramů noků
- 200 gramů rajčat
- vepřové, kuřecí či hovězí maso na špíz
- čerstvou petrželku
- čerstvou bazalku
- půl šálku olivového oleje
- kapary (cca 2 lžičky)
- 2 filety z ančoviček
- 1 lžíci citrónové šťávy
- stroužek česneku
- nakrájené plátky červené cibule
- sůl, černý pepř
Jaký je postup přípravy?
- Začněte přípravou omáčky. Do kuchyňského robota přidejte citronovou šťávu, olej, kapary, ančovičky, bazalku, petržel a česnek.
- Poté mixujte až do té doby, než výsledná směs bude hladká. Dochuťte solí a uložte omáčku do ledničky.
- Předehřejte gril na středně vysokou teplotu a mezitím na špízy navlékněte maso (to je ideální 10 minut předvařit), noky, rajčata potřená olivovým olejem a cibuli. Opět vše dochuťte dle libosti.
- Grilujte 7 až 8 minut do té doby, než noky nezačnou hnědnout a rajčata nezískají vrásčitou strukturu. Nezapomeňte na otočení špízu v polovině.
- Špíz přendejte na talíř, pokapejte připravenou omáčkou a podávejte.
Náročnost: jednoduchá
Počet porcí: 4-6
Celková doba přípravy: 30 minut
Grilovaná cuketa s bylinkami a česnekem
Ve výčtu obsahujícím ty nejlepší recepty na gril nesmí pochopitelně chybět ani bezmasá alternativa pro vegetariány. Grilování není jenom o mase – a výtečná grilovaná cuketa s bylinkami a česnekem toho je jasným důkazem.
Co budete potřebovat?
- 2 středně velké cukety nakrájené diagonálně na 1-2 centimetrů silné plátky
- 1 žlutou cuketu nakrájenou diagonálně na plátky o tloušťce 1-2 centimetry
- 4 lžíce olivového oleje
- čtvrt šálku mleté šalotky
- 2 stroužky mletého česneku
- 2 lžíce rozmarýnu
- 2 lžíce petrželové natě
- sůl a černý pepř
Jaký je postup přípravy?
- Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
- V malé misce smíchejte a rozšlehejte 3 lžíce olivového oleje, šalotku, česnek, rozmarýn a petržel. Dochuťte solí a pepřem a výslednou směs dejte odležet.
- Nakrájené cukety potřete zbývající lžící olivového oleje a opět přidejte sůl a pepř podle potřeby.
- Vložte cukety na gril a grilujte je do té doby, než nezačnou měknout a hnědnout. To by mělo trvat přibližně 2 minuty z každé strany.
- Pokapejte vše předpřipravenou směsí a můžete podávat.
Náročnost: velmi jednoduchá
Počet porcí: 6
Celková doba přípravy: 25 minut
Pevně věříme, že jsme těmito řádky potěšili vaše chuťové buňky a že některý z těchto receptů na gril se třeba stane součástí vaší příští grilovačky na útulné terase. A na čem vůbec připravit ty nejlepší recepty na gril? Abychom vám pomohli s výběrem toho nejvhodnějšího grilu, tak jsme si pro vás připravili článek, jak vybrat gril.