Ruční a automatický mlýnek na kávu – velké srovnání a jak vybrat ten nejlepší

Milovníci dobré kávy vědí, že nejlépe chutná čerstvě namletá. Pro přípravu kávy z namletých zrn však budete potřebovat kvalitní mlýnek. A to může být na ruční pohon, nebo automatický na elektřinu. Obě varianty mají své výhody i nedostatky. V druhé části článku navíc najdete praktický návod pro výběr nejlepšího mlýnku na kávu na základě klíčových parametrů.

Výhody ručního mlýnku na kávu

Pokud se rozhodnete pro ruční mlýnek na kávu, jde o dobrou volbu hlavně ve chvíli, kdy si melete menší množství kávy pro osobní potřebu. Díky ručnímu mlýnku si tak můžete čerstvě namletou kávu připravit klidně každý den. Hlavní výhodou ručního mlýnku bývá hned na první pohled často až výrazně nižší cenovka. Obecně však zajistí i kvalitnější mletí kávy, kterou nepřepálíte. U ručního mlýnku si také můžete jednoduše regulovat hrubost mletí. Pro řadu lidí je u ručního mlýnku důležitý také stylový design a jakýsi rituál spojený s vlastnoruční přípravou kávy.


Nevýhody

U ručních mlýnků na kávu spočívá nevýhoda v tom, že pro namletí zrn musíte otáčet klikou. Jinak to nepůjde, takže pokud uvažujete o pravidelném mletí většího množství kávy, s ručním mlýnkem se hodně nadřete. S ručním mlýnkem zároveň nedosáhnete velmi jemného mletí.

ruční mlýnek na kávu

Výhody automatického mlýnku na kávu

Když přemýšlíte, jestli bude lepší ruční nebo elektrický mlýnek, může vám pro snadnou orientaci posloužit to, kolik kávy potřebujete běžně namlet. Pokud se jedná o větší množství, kdy by ruční mletí bylo fyzicky a časově náročné. Takový mlýnek se hodí například do kanceláří a všude tam, kde připravujete větší množství šálků kávy za den. Elektrické mlýnky na kávu disponují většinou větším zásobníkem na kávu a jsou vyvedeny v moderním designu. Kvalitní modely nabídnou dostatečné množství nastavení pro snadné ovládání a dosažení optimálního výsledku při mletí.

Nevýhody

Mezi nevýhody automatického mlýnku na kávu patří vyšší pořizovací cena. Také může při špatném nastavení dojít k přepálení zrn, což by zkazilo chuťové vlastnosti kávy.


Jak vybrat nejlepší mlýnek na kávu

Jakmile si ujasníte výběr spíše ručního nebo automatického mlýnku na kávu, přichází na řadu výběr konkrétního kousku. S tím si nejlépe poradíte ve chvíli, kdy víte, jaké parametry sledovat a co je pro správný výběr důležité.

mlýnek na kávu

Typ mlecího mechanismu

Jedním z velmi důležitých parametrů při výběru nového mlýnku na kávu je typ mlecího mechanismu. Zde se můžete rozhodnout víceméně mezi třemi možnostmi. Jedná se o mlecí kameny, nebo keramické či ocelové nože.

V případě elektrických mlýnků se nejčastěji vyskytují právě nože. Zde jsou lepší volbou modely, které mají keramické nože, protože ty se v porovnání s ocelovými tolik nezahřívají, takže je menší riziko nežádoucího přepálení kávy během mletí. Tříštivé ostří umožňuje především rychlé mletí, což je výhodné právě v kombinaci s elektrickými mlýnky. Problémem však může být to, že se zrna nenasekají na úplně stejně velké kousky. To může ovlivnit aroma a chuť výsledné kávy.

Naopak u ručních mlýnků jsou vždy přítomny mlecí kameny. I zde patří mezi časté varianty keramické mlecí kameny, s jejichž pomocí můžete dosáhnout rovnoměrného namletí bez přepálení zrn. Pořídit však můžete také elektrické mlýnky s kvalitními mlecími kameny. S pomocí tohoto mechanismu dosáhnete stejnoměrného mletí jednotlivých zrn. Mlecí kameny navíc mohou být ploché, ale i kónické nebo v závislosti na použitém materiálu. Ten ovlivňuje kvalitu pomletí, ale i celkovou životnost mlýnku.

  • Ploché mlecí kameny – nabídnou vyšší rychlost mletí, ale i rychlejší opotřebení, a to třeba už po 300 kg namletých kávových zrn.
  • Kónické mlecí kameny – samotné mletí je pomalejší, ale za to efektivnější a tento mechanismus má delší životnost. Trvá tak dvakrát dlouho, než dojde k opotřebování, kdy je potřeba pomlít zhruba 700 kg kávových zrn.
  • Keramické mlecí kameny – nepřehřívají se a nijak nezkreslují výslednou chuť kávy, což jistě ocení každý milovník dobré kávy.
  • Ocelové mlecí kameny – ocel se rychleji zahřívá, takže u takového mlýnku může docházet k vyššímu riziku přepálení kávy a ztrátě jakosti aroma. 

Velikost zásobníku

Pokud si vybíráte mlýnek na kávu, s jehož pomocí si každý den připravíte malou porci čerstvě namletých zrn, není v zásadě co řešit. Pro přípravu většího množství mletých kávových zrn berte ohled na velikost zásobníku.

Velký zásobník na kávu usnadňuje časté doplňování. Na druhou stranu však může zbytečně zvětšovat velikost samotného přístroje. Musíte tak udělat kompromis mezi tím, kolik kávy potřebujete mlít a požadovanou velikostí mlýnku. Pro přípravu jednoho až dvou šálků denně stačí kapacita zásobníku do 70 gramů. Ve větších domácnostech či pro použití ve firmách jsou však vhodnější větší modely s kapacitou zásobníku mezi 250 až 450 gramy. Ještě větší kapacitu přitom nabízí profesionální mlýnky na kávu, které se využívají v restauracích či kavárnách, kde se běžně připravují desítky až stovky šálků za den.

Nastavení hrubosti mletí

Pro získání požadované chuti a aroma kávy je důležité i to, na jakou hrubost zrna umelete. Většina lepších modelů nabízí nastavení hrubosti mletí, takže si můžete určit, jestli chcete větší kousky či naopak velmi jemné pomletí. Podle hrubosti mletí se určuje, pro jaký druh kávového nápoje je směs připravená. Na přípravu klasického espressa budete potřebovat jemné pomletí. Naopak na filtrovanou kávu či french press se používá nejhrubší mletí.

Náročnost údržby a čištění

V rámci pravidelného používání mlýnku na kávu je důležité zohlednit náročnost údržby. Z obecného hlediska je náročnější důkladné vyčištění mlecích kamenů, kdy v záhybech mohou zůstávat nečistoty či vlhkost. Záleží však na samotném mechanismu mlýnku na kávu a jeho konstrukčním řešení. 

Údržbu je potřeba provádět opravdu pravidelně, aby nedocházelo k negativnímu ovlivňování chuti a aroma nově namleté kávy. V ideálním případě je potřeba mlýnek důkladně očistit po každém použití. Platí to především pro modely s mlecími kameny, kde se usazuje více nečistot a éterických olejů uvolněných při mletí zrn. Pro opravdu precizní vyčištění všech různých záhybů v mlecích mechanismu existují speciální tablety. Ty jednoduše do mlýnku vložíte a pomelete místo kávy.

automatické mletí kávy

Design

I přesto, že je mlýnek na kávu ryze praktickým kouskem vybavení, tak i tady záleží na jeho vzhledu. Mnohdy se totiž jedná o velmi důležitou pomůcku pro maximální vychutnání rituálu spojeného s přípravou kávy. Společně s designem záleží i na použitém materiálu. Oblíbené jsou například dřevěné mlýnky, které nabídnou i dlouhou životnost. U součástek z nerezové oceli může dojít také k ovlivnění chuti kávy. Na druhou stranu se však vnitřní části z nerezové oceli snadno udržují a čistí pro zachování hygienické čistoty.

Výběr podle značky

Při hledání nejlepšího mlýnku na kávu záleží i na kvalitě. Ukazatelem tak může být značka výrobce. Za zmínku stojí například česká značka mlýnků Lodos nebo japonské ruční mlýnky Hario. Při výběru elektrického mlýnku si prohlédněte modely od značky DeLonghi, Bosch nebo Graef. Zohlednit můžete také cenovou kategorii, kdy za mlýnek na kávu můžete utratit stovky, ale i tisíce korun. Stačí se podívat na nabídku mlýnků a pustit se do výběru podle výše uvedených parametrů.