Zavařování v troubě

Pochybná kvalita potravin, které jsou nám někdy nabízeny v obchodech, vede mnoho lidí k návratu k domácímu zavařování. Tento návrat k dlouhodobé tradici nemusí nutně znamenat náročnou přípravu a proces zavařování probíhající jako za časů babiček. Objemný zavařovací hrnec, se kterým se těžko manipuluje, již není nutný, moderní spotřebiče nabízejí zcela nové možnosti a také výrobci zareagovali nabídkou speciálních programů právě pro zavařování.

Zavařeniny - kompot
Fotka od Michal Jarmoluk

Pokud chcete dokonalý výsledek v podobě vzhledných a chutných zavařenin a kompotů, musíte vybrat kvalitní suroviny a také zvolit efektivní zavařovací proces.
Snadné, šetrné a spolehlivé zavařování vám nabízí:

  • elektrická trouba
  • plynová trouba
  • horkovzdušná trouba
  • mikrovlnná trouba
  • domácí pekárna
  • elektrický zavařovací hrnec
  • klasický parní zavařovací hrnec

Nevýhodou zavařovacích hrnců je velikost a nutnost uskladnění mimo zavařovací sezónu, v domácí pekárně se připravují převážně marmelády a džemy. Mnohem větší možnosti nabízejí různé druhy trub.

Program na zavařování v troubě se vyplatí

Pořizujete-li nový kuchyňský sporák nebo troubu, určitě se zajímejte o to, zda je vybavena programem na zavařování. Tento program mají většinou elektrické nebo horkovzdušné trouby, Využívá se kombinace ventilátoru a spodního topného tělesa. Sklenice se naplní zpracovaným materiálem a uzavřou. Poté se postaví na hluboký plech, do kterého se nalije cca 1 litr vody (do výšky 2-3 cm), záleží na velikosti plechu. Ideální je zavařovat sklenice stejné velikosti a maximálně šest najednou. Zavařuje se cca 40-45 minut, materiál ve sklenicích by se měl vařit, což se projeví viditelnými bublinkami. Po vypnutí je potřeba ponechat sklenice v troubě ještě několik desítek minut. Každý typ trouby může mít odlišné podmínky, je tedy třeba řídit se návodem dodaným s přístrojem. Podobným způsobem lze zavařovat i v plynové troubě.

Ušetříte místo, práci i energii

Zavařování v troubě je rychlé, spolehlivé, nevyžaduje příliš mnoho času a šetří tak i energii. Nemusíte vlastnit další nádobí nebo spotřebiče, využíváte přístroje, které potřebujete denně, a patří ke stálému vybavení vaší kuchyně. Zavařovaný materiál si zachová chuť i barvu a pokud využijete dekorativní sklenice se skleněným víčkem, mohou vám zhotovené kompoty posloužit i jako originální dárek pro známé a blízké.