Zázračný kokosový ořech

Většina z nás zná kokos pouze ten strouhaný, balený v sáčcích z regálů obchodů. Kupujeme ho většinou na Vánoce do cukroví nebo do jiných moučníků. Pro svou exotickou chuť a vůni je velice oblíben v kuchyních po celém světě. Tím pro nás ale znalosti o kokosu končí. Pojďte se dozvědět něco více.

Kokosový ořech
Fotka od Lebensmittelfotos

Z té malé, hnědé, těžké, chlupaté kokosové koule získáváme až neuvěřitelné množství produktů:


  • vlákno
  • voda
  • dužina
  • mléko
  • olej
  • skořápka

Kokosové vlákno

Získává se ze skeletu obalu kokosové skořápky. Jde o 100 % přírodní materiál. Kokosová vlákna mají velice vysokou odolnost proti rozkladu. Další jeho výhodou je, že při zpracování dochází k procesu, který vylučuje kontaminaci choroboplodnými zárodky. Dokáže pojmout až 7 krát více vody, než je jeho hmotnost. Má neutrální PH.

U nás se používá hlavně v pěstitelství, akvaristice i jako izolační materiál. Ve své domovině, v Tichomoří, je materiálem pro výrobu lan, provazů, pytlů, rybářských sítí či koberců.

Kokosová voda

Koupili jste si již někdy kokosový ořech? Jestli ano, určitě jste s ním zkusili i zatřást, přiložit k uchu a poslouchat jemné šplouchání. Víte co to v něm šplouchá? To není kokosové mléko, jak si lidé mylně myslí. Říkejme tomu kokosová voda. Tu, kromě bílé dužiny, obsahuje každý kokosový ořech ve své dutině. Kdo ji ochutnal, ví, že má příjemnou nasládlou chuť a je velmi osvěžující. V mladém kokosovém ořechu ji může být až jeden litr! Ve zralém, hnědém, jaký lze sehnat běžně v obchodě, jí šplouchá tak okolo 350 mililitrů. Tato voda je dokonale filtrovaná, je sterilní a lze ji srovnat s krevní plazmou kolující v našich žilách. Je velice výživná a proto se hodí pro děti, těhotné a kojící ženy, rekonvalescenty, sportovce a všechny kdo si chtějí zdravě pochutnat.


Kokosová voda obsahuje:

  • elektrolyt – draslík, hořčík, sodík a vápník, minerály nezbytné k udržování kyselosti organismu a množství vody v těle.
  • vápník
  • kyselinu laurovou –  vyskytující se také a jedině v mateřském mléce (v těle se mění na monolaurin, který je prudce jedovatý pro viry, bakterie, plísně a houby)
  • látky podporující dobré trávení
  • vitamín C  a další antioxidanty
  • látky působící proti stárnutí buněk
  • látky s proti rakovinotvornými a antitrombotickými účinky
  • veškeré vitamíny skupiny B, kromě B6 a B12
  • přírodní cukry – rychle doplňují energii

Dužina

Se získává pouze ze zralých hnědých kokosový ořechů. Čerstvá se vydlabe, rozmělní a slouží k přípravě kokosového mléka nebo se suší. K nám pak již doputuje sušená a strouhaná, tak jak ji nejvíce známe. Kokosová dužina obsahuje až 60 % tuku.

Kokosové mléko

Kokosové mléko je k lidskému organismu daleko šetrnější, nežli kravské. V tomto směru jeho snad více než plnohodnotnou alternativou. Použít ho pro svou při klasickém pečení, kávy při vaření asijských jídel nebo jen tak na pití.  

A teď, když je v kokosu voda, kde se tedy bere to mléko? To si musíme doma připravit sami. Lze tak z klasického sušeného kokosu nebo přímo nastrouhaného čerstvého. Postup není složitý:

Připravte si 1 hrnek strouhaného kokosu a 2 hrnky teplé vody. Kokos zalijte teplou vodou a nechte asi 10 minut stát. Pak vše důkladně rozmixujte na kaši. Nechte prochladnout a přes plátno dobře vyždímejte do poslední kapičky. A je hotovo.

Mléko uchovávejte v ledničce. Před použitím protřepejte a vzniklé tukové krusty se zbavíte tak, že mléko lehce zahřejete. Ať vám chutná!

Kokosový olej

Získává se lisováním bílé dužiny. A není to jen tak ledajaký olej. Znát ho můžete i pod názvy jako kokosové máslo či tuk.  A věřte, že je to ten nejzdravější tuk na světě, který byste sehnali. Že nevíte, kde ho koupit? Je lehká pomoc. Zkuste to přes internet nebo ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. A pozor, měl by mít na obalu napsáno, že je za studena lisovaný a nejlépe ještě v biokvalitě. Jiný raději nechte bez povšimnutí.

  • Kokosový olej je nejdostupnějším zdrojem středních řetězců mastných kyselin (MCFA), které mají schopnost snižovat riziko srdečních chorob a nemocí s tím spojených.
  • Konzumace kokosového oleje zlepšuje zažívání, urychluje metabolismus a má blahodárný vliv na spoustu zdravotních neduhů, které nás sužují.
  • Pomáhá hubnutí – díky podpoře rychlejšího spalování tuků v těle a rychlé přeměně na energiii.
  • Pozitivně působí i v léčbě Alzheimerovy choroby.
  • Jeho konzumace je bez vedlejších účinků.
  • Doporučená denní dávka pro léčebné účely je 3,5 lžíce. Je to srovnatelné množství zdraví prospěšných látek s tím, co vypije kojenec za celý den.
  • Pro ty, kteří kokosový olej budou konzumovat poprvé, se doporučuje začít menšími dávkami.

Jaké jsou další možnosti zdravého využití kokosového oleje?

  • na ošetření vlasů a pleti
  • k čištění zubů
  • na vaření, pečení i smažení

Skořápka z kokosu

Pokud se vám podaří kokosový ořech rozříznout pěkně na polovinu bez poškození skořápky, jste šikulové. Vypijte vodu a opatrně vydlabejte dužinu. Taková skořepina se dá použít k různým účelům. Pokud jste kreativní, jistě na nějaký nápad přijdete. Tak třeba:

  • Do spodní poloviny kokosu udělejte dírky a zavěste na provázcích připevněné kovové tyčinky. Ty pak budou ve větru krásně lehoučce zvonit.
  •  Nebo zavěste jen mořské mušličky a máte krásnou památku z dovolené.
  • Vyrobte si misku.
  • V našich podmínkách se dá kokosová skořápka využít i na výrobu krmítka pro ptáky.

Zapojte fantazii, nápadů se nabízí nespočet.

Věděli jste, že:

  • kokos ve svém řezu má celkem 5 vrstev
  • do tmavé skořápky zraje více než 12 měsíců
  • je nejlepším zdrojem elektrolytu na zemi (viz. odstavec – kokosová voda)
  • obsahuje 15 krát více draslíku než banán
  • kokos je uvnitř dutý, aby se udržel na hladině vody
  • jedna kokosová palma rodí 60-80 kokosů ročně
  • kokosovou palmu si lehce můžete vypěstovat i doma
  • kokosový tuk začíná tuhnout již při 25 stupních